• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. Edirne Valiliği
T.C. Edirne Valiliği
T.C. Edirne Valiliği
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Valilik Birimleri Tarihçe Mevzuat İl Protokol Listesi Kurumsal Kimlik
  • EDİRNE
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları Kolluk Gözetim İhbar ve Şikayet Etik Komisyonu Projeler Güncel Hibe Programları E-Koordinasyon Sistemi
  • GÜNDEM
    Validen Haberler Haberler Duyurular İhale İlanları İlan Portalı
  • İLETİŞİM
°C
5
Şubat2023
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık
      • Vali Yardımcıları
        • Sıdkı Zehin
        • Zafer Karamehmetoğlu
        • Ali Uysal
        • Eyyüp Batuhan Ciğerci
        • Samet Öztürk
      • Kaymakamlar
        • Keşan Kaymakamı
        • Meriç Kaymakamı
        • Uzunköprü Kaymakamı
        • Havsa Kaymakamı
        • Süloğlu Kaymakamı
        • İpsala Kaymakamı
        • Lalapaşa Kaymakamı
        • Enez Kaymakamı
    • Valilik Birimleri
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
    • Tarihçe
      • Hükümet Konağı Tarihçesi
      • Görev Yapmış Valilerimiz
    • Mevzuat
    • İl Protokol Listesi
    • Kurumsal Kimlik
  • EDİRNE
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
      • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
      • İl Jandarma Komutanlığı
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Kolluk Gözetim İhbar ve Şikayet
    • Etik Komisyonu
    • Projeler
    • Güncel Hibe Programları
    • E-Koordinasyon Sistemi
  • GÜNDEM
    • Validen Haberler
    • Haberler
    • Duyurular
    • İhale İlanları
    • İlan Portalı
  • İLETİŞİM

Edirne Tava Ciğeri

Edirne Tava Ciğeri – Yaprak Ciğer
 
        Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir. Bu lezzet Türkiye lezzet haritasına Edirne’den işaretlenmiş olup, sembolik bir kent festivaline de adını vermiştir.
 
        Tava ciğeri hazırlamak üzere seçilecek ciğerin süt danasından alınması tavsiye edilir. Sinirleri alınan, ciğeri çevreleyen zarın etini zedelemeden çıkarılması gerekir. Yumuşak dokulu ciğerin ince yaprak şeklinde doğranması için bıçağın çok iyi bileylenmiş olması gerekir. Aksi halde tek hamlede ince dilimler kesmek mümkün olmaz. Bu işlemi kasabınıza yaptırabileceğiniz gibi ev ortamında yapmak isteyenler için şöyle bir uygulama tavsiye edilebilir: Ciğerinizi kasabınıza sinir ve zarından ayırttıktan sonra evde soğuk su içerisinde kanını salması için 1-2 saat bekletin. Bunun için buzlu su da kullanabilirsiniz. Süzdürüp kurulattığınız ciğeri buzdolabının buzluk kısmında dondurup sertleşmesini sağlayın. Ciğer tava hazırlamazdan evvel buzluktan çıkartıp ince yaprak dilimler halinde kesin.
 
        Tavaya koyacağınız yağın bol olması, iyice kızmış olması, un ile çok fazla bulanmamış olması gerekir. Hazırlayacağınız yaprak ciğerler tavaya tepleme koyulmaz. Böylece birbirine yapışmasının önüne geçilir. Porsiyonluk miktarlarda tavaya alınan ciğerler sürekli ters yüz edilir ve zaman zaman üzerlerine tavadaki yağdan kaşıkla gezdirilir. Birkaç dakika kızgın yağda çevrildikten sonra fazla yağları süzülüp servis tabağına alınır. Güneşte kurutulup kızarması sağlanmış acı sivri biberler, temiz bir yağda birkaç dakika kavrulup servis tabağına ilave edilir. Edirne tava ciğerinin beraberinde fasulye piyazı, sumakla tatlandırılmış piyazlık doğranmış soğan, Trakya’ya özgü sirkeli domates sosu veya koyun yoğurdu tavsiye edilir.
 
Malzemeler :
  •  500 gr dana ciğeri ( süt danası )
  • Bolca sıvı yağ
  • Un / Tuz
Hazırlanışı :
  •  Ciğeri yukarıda bahsettiğimiz gibi yahut kasabınıza temizletip, parmak gibi şeritler halinde ve yaprak yaprak dilimletin. Üzerine   parmak uçlarınızla bir fiske tuz gezdirin.
  •  Porsiyonluk miktarlarda ciğeri bolca un içerisinde unlayın.
  •  Fazla unları silkeleyip, tavada kızmış olan bolca yağa atın.
  •  Ara ara delikli kepçe ile yağda ters yüz edin veya ciğerlerin üzerine tavadaki kızgın yağdan attırın.
  •  Çok kurumasına müsade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3-4 dakika pişirin.
  •  Fazla yağlarını delikli kepçe ile süzdürüp, kağıt peçete serilmiş servis tabağına alın.
  •  Burada da fazla yağlarını emdirdiğiniz ciğerleri, güneşte kurutulup kızgın yağdan 1-2 dakika kavurduğunuz acı biber ile servise   alın.
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

Çavuşbey Mahallesi, Hükümet Cad. 22000 Edirne Merkez/Edirne
0284 213 91 84